Om oss

Om oss

 

Göteborg Wind Orchestra är en professionell blåsorkester med långa och stolta traditioner från Göteborg Spårvägspersonals Musikkår som bildades redan år 1905. Orkestern uppträdde i många år under namnet Spårvägens Musikkår innan man 1992 blev en heltidsanställd professionell orkester och fick namnet GöteborgsMusiken. Under åren 1997-2009 framträdde orkestern även som Flygvapnets Musikkår. 2007 byttes namnet till Göteborg Wind Orchestra (GWO).

År 1997 flyttade GWO in i det anrika Kronhuset i Göteborg och skapade en levande musikscen för publik i alla åldrar där musik från jordens alla hörn spelades. Tiotusentals skolbarn fick genom åren uppleva konserter av en livs levande orkester. I slutet av år 2020 flyttade GWO ut ur Kronhuset.

Idag ger vi konserter i Göteborg och i hela Västra Götaland. Vi genomför även barn- och skolkonserter, workshops och samarbeten med verksamheter inom det ideella musiklivet. Att förvalta och förnya en lång blåsmusiktradition samt att inspirera både dagens och framtidens blås- och slagverksmusiker ligger oss varmt om hjärtat.

Orkesterns kännetecken är den musikaliska bredden med unik klang och samspelthet men även individuellt skickliga musiker av högsta klass. Göteborg Wind Orchestra har spelat in ett flertal CD-skivor av mycket hög kvalitet och totalt har dessa sålts i över 320 000 exemplar!

Göteborg Wind Orchestra är en regional kraft som stärker Göteborgs och Västra Götalands kulturliv och erbjuder musikaliska upplevelser av högsta kvalitet. Med nya initiativ tar vi blåsmusiken in i framtiden!

Med stöd från Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad.

 

Göteborg Wind Orchestras verksamhetsidé:


Sveriges framtidsorkester inom blåsmusik!

GWO tar blåsmusiken in i framtiden genom att:

– vårda och levandegöra ett stort och brett musikaliskt arv av musik skriven och/eller arrangerad för blåsorkester

– som den professionella spetsen på en bred folkrörelse stimulera barn och ungdomar att spela och vara en inspiratör för det ideella musiklivet

– söka nya dimensioner och uttryckssätt genom egen utveckling och spännande samarbeten med tonsättare, dirigenter, solister, ensembler samt andra kulturformer. Våra influenser hämtas ur musik från hela världens klanger.

 

I rampljuset

Utmärkelser & Fakta

SKIVOR

Göteborg Wind Orchestra har spelat in ett antal skivor som rönt stora framgångar både i Sverige och internationellt. Inspelningarna håller mycket hög kvalitet och har sålts i över 320 000 exemplar världen över.

Utgivna skivor

Guldskivor

Platinaskiva

Sålda skivor

FAKTA

Göteborg Wind Orchestra är en av Sveriges äldsta orkestrar och har genom åren spridit glädje och kultur till hundratusentals konsertbesökare i Göteborg, Västra Götalandsregionen men även i övriga Sverige i rollen som Flygvapnets Musikkår.

ANTAL MUSIKER

år gammal

ANTAL KONSERTER