MUSIKER I GÖTEBORG WIND ORCHESTRA

JERKER JOHANSSON

Möt slagverkaren, dirigenten, instrumentsamlaren, arrangören och kompositören Jerker Johansson i Göteborg Wind Orchestra.

Jerker Johansson har studerat slagverk, komposition och dirigering vid Musikhögskolan i Göteborg och anställdes som slagverkare i Spårvägens Musikkår 1988. 1992-2003 var han chefdirigent och konstnärlig ledare för GöteborgsMusiken och hade 2013-2016 samma position för Göteborg Wind Orchestra. 1996 var han den förste att tilldelas William Lind-stipendiet, 1999 Göteborgs Stads kulturstipendium och 2005 Göteborgs Stads förtjänsttecken.

Jerker har genom åren uruppfört många nyskrivna verk, både som dirigent och som slagverkare. Inom slagverket intresserar han sig främst för de tonhöjdsbestämda instrumenten såsom marimba, xylofon och vibrafon. För att förkovra sig ägnar han ganska mycket tid åt att öva piano.

”Att få syssla med det man älskar mest i livet är en ynnest som inte är alla förunnat.”

Jerker är en driven kompositör men ägnar sig då inte alls åt avantgardemusik (även om han gärna lyssnar och spelar sådan) utan musik som är rolig att spela och trevlig att lyssna på. Han ägnar mycket tid för arrangering då han skriver om verk som från början är skrivna för symfoniorkester till blåsorkester eller arrangera melodier för sång och piano som behöver klädas i orkesterskrud.

 

Det Jerker framförallt uppskattar med sitt jobb är de varierande arbetsuppgifterna: dirigering, notskrivning och att spela slagverk. Visst känns det som att tiden ibland inte räcker till för allt man vill göra, säger han. Men att få syssla med det man älskar mest i livet är en ynnest som inte är alla förunnat.