MUSIKER I GÖTEBORG WIND ORCHESTRA

STIG EMKER

Stig Emker är valthornist i Göteborg Wind Orchestra och har jobbat i orkestern sedan 1985. 

Mitt musikintresse började med gitarr o senare körsång. Jag blev andlöst inspirerad av att lyssna på Segovia i Göteborgs Konserthus och gick ”all in” i klassiskt gitarrspel.

Under åren på musikgymnasiet på Hvitfeldska ändrades dock inriktningen då jag genom en kompis fick upptäcka valthornet och började lyssna på den klassiska orkesterrepertoaren. Hornet tog mer och mer över och efter att ha spelat med Göteborgs Ungdomsorkester under Finn Rosengrens ledning, började jag studera på Musikhögskolan i Malmö. Efter några års sejour i Stockholm och Uppsala provspelade jag och fick jobb i dåvarande Spårvägens Musikkår 1985.

 

”Jag är tacksam att få ha varit med om en musikalisk resa med orkestern under alla dessa år.”

 

Jag är tacksam att få ha varit med om en musikalisk resa med orkestern under alla dessa år. Vi har tillsammans kämpat en periodvis tuff kamp och har samtidigt aldrig tvekat på att vi behövs och har vår plats i den bukett som svenskt musikliv utgör.

Orkestern är en speciell slags organism med många olika röster. Jag tycker att det är spännande att vara en del av den harmoni som vi tillsammans skapar under våra konserter. Under många år har jag aktivt arbetat i Stiftelsen GöteborgsMusikens styrelse med viktiga överlevnadsfrågor för orkestern. När jag inte spelar horn så seglar jag gärna, reser och upptäcker andra länder och annan kultur.