MUSIKER I GÖTEBORG WIND ORCHESTRA

NEIL BAKER

Neil Baker har varit anställd i Göteborg Wind Orchestra i över 35 år och spelar tuba.

Neil Baker är tubaist (Bb/Eb) i Göteborg Wind Orchestra samt ansvarig för notbiblioteket med över 4000 titlar. Neil har även spelat in och dokumenterat de allra flesta konserter med GWO sedan 2004.

Neil Baker föddes 1959 i Cardiff, Wales, UK som tredje barnet av fyra. Han började i tidig ålder sin musikaliska bana med piano och dragspel. På den tiden var det populärt att anordna tävlingar för dragspel och Neil var en flitig deltagare i dessa. Förutom att tävla så spelade han kornett, tenorhorn och trombon fram till 17 års ålder då han erbjöds att spela tuba med ett brassband för ungdomar – Youth Brass Band i Cardiff.

Tuban blev i och med detta huvudinstrumentet och han började studera för bland annat Nigel Seaman på Welsh College of Music and Drama, Cardiff i 3 år, 1977 – 1980. Enligt Neil var Nigel Seaman en fantastisk lärare och med honom lärde han sig verkligen att spela tuba!

Efter college utbildade han sig till lärare i Birmingham och arbetade därefter som klasslärare i Luton under ett års tid. Neil riktade blickarna till Sverige och Göteborg 1982 då det fanns ett ledigt jobb som tubaist i det som då hette Spårvägens Musikkår, sedermera Göteborg Wind Orchestra. På den tiden kombinerades musikerjobbet med att köra spårvagn vilket man gjorde fram till 1988.

 

”Jag har haft världens bästa tubajobb i snart 35 år”

 

Uppväxten i Cardiff bestod som sagt var mycket av dragspelsorkester och brassband och en viktig person i Neils liv som tonåring och student var Dewi Jones som var dirigent i det lokala brassbandet. Neils familj hade det relativt ganska dåligt ställt och hade ingen bil men Dewi Jones hämtade och skjutsade Neil tre gånger varje vecka till repetitioner och konserter med brassbandet. Det tog 45 min enkel väg att köra till staden Cwmbran och detta gjorde han i flera år och han bad aldrig någonsin om betalt för tjänsten. Neil säger att han är så tacksam för att ha haft så bra lärare som visade honom vägen till att bli en professionell musiker.

Dragspelet har han aldrig släppt taget om utan det har blivit ett bra komplement och kontrast till tubaspelandet. I sin ungdom hade han en repertoar av ca 20 låtar som han tävlade med men idag finns närmare 600 låtar på Neils iPad. Det är allt från Ernst Rolf till Evert Taube & Lasse Dahlquist. På repertoaren återfinns även svensk, fransk, brittisk, tysk, finsk, spansk och sydamerikansk tango samt en hel del egenkomponerad musik. Favorittonsättaren är nog Olle Adolphsson.

En sak som har blivit Neil Bakers signum är att han i närmare 20 år har skrivit låtar till vänner och bekanta vid högtider i deras liv. Kompositionen ramas in och blir ett ovärderligt konstverk som inte går att köpa på butikshyllan och inte minst mycket uppskattat.

Vid sidan av Göteborg Wind Orchestra är Neil aktiv som tonsättare där han bland annat komponerat ett 70-tal låtar i folkton folkmusik för dragspel. Han komponerar även andlig musik till kyrkan som t ex sånger och psalmer. Det har även blivit tre st marscher som spelats av GWO. Han har även arrangerat en del musik till GWO samt skrivit arrangemang till Jesu Kristi Kyrka av sista Dagars Heliga i Sverige och Norge. I kyrkan har Neil varit aktiv som församlingsorganist och söndagsskolpianist i över 30 år.

Neil säger själv att han år 1982 hade tur att vara på rätt plats (i Göteborg), i rätt tid och med rätt instrument. Han avslutar:
– ”Jag har haft världens bästa tubajobb i snart 35 år!”

/ Neil Baker

 

KURIOSA

Utbildning: FTCL, LRAM, ARCM, LTCL,
LWCMD, Cert Ed

Fru: Berit

Barn: Michael 30, Sofia 29, Robert 27, Maria 24