Musikmaraton

Musikmaraton för Ukrainas musikliv

En unik dag och kväll på GöteborgsOperan med musiker från GöteborgsOperan, Göteborgs Symfoniker och Göteborg Wind Orchestra.

Lördag 28 maj kl 11.00-21.00
GöteborgsOperan, GöteborgsOperans foajé
Fri entré hela dagen och kvällen
Publiken skänker frivilliga bidrag via swish. 
Swishnummer till insamlingen: 1232794741 

Välkommen till en oförglömlig upplevelse när musiker från tre orkestrar samlas för ett musikmaraton till stöd för Ukrainas musikliv. Lördagen den 28 maj fylls foajén med sång och musik från förmiddag till sen kväll. Det blir ensembler av olika storlek och kombinationer – allt från solocello till stor hornensemble – när ett sextiotal musiker från stadens tre orkestrar och sångare från GöteborgsOperan samlas för Ukraina.

Musikmaraton för Ukrainas musikliv har fri entré. Du avgör själv om du vill skänka pengar, och i så fall vilken summa*. De insamlade pengarna går oavkortat till att stötta återuppbyggnaden av Ukrainas musikliv och musikinstitutioner som skolor, orkestrar och konserthus.

Bakom kontot står Kungliga Musikaliska Akademien som administrerar själva insamlingen och fördelar medlen till lämpliga institutioner i Ukraina. De donerade medlen kommer att kunna användas till inköp av nya instrument och annan nödvändig utrustning som till exempel noter och teknik.

Bakom initiativet står GöteborgsOperan vars orkesterchef Andreas Lönnqvist ringde en ukrainsk kollega för att fråga vad svenska musiker skulle kunna bidra med. Svaret blev: ”Köp instrument – våra brinner upp.” För GöteborgsOperan, Göteborgs Symfoniker, Göteborg Wind Orchestra och de ukrainska kollegorna är kultur en omistlig del av livet – både nu och när Ukraina en dag ska byggas upp igen.

Dirigenten Theodore Kuchar, som kommer att vara på plats lördagen den 28 maj, blev rörd när Andreas Lönnqvist hörde av sig efter krigsutbrottet. Och när han för en tid sedan fick veta att medlemmar ur tre stora orkestrar i Göteborg går samman för att samla in pengar till Ukrainas musikliv, blev han djupt tagen:
 Allt stöd, all generositet, kommer att vara oerhört uppskattat av Ukrainas musiker.

Program och mer information finns på GöteborgsOperans hemsida. Klicka här för att komma dit

*Swishnummer till insamlingen: 1232794741