MUSIKER I GÖTEBORG WIND ORCHESTRA

MARTIN JÖNSSON

Lär känna bastrombonisten som vikarierar i Göteborg Wind Orchestra här nedan!

Hej alla musikvänner och andra!

Jag heter Anders Lundin och har världens bästa jobb – jag spelar Euphonium i Göteborg Wind Orchestra. Det fina med just namnet är att Euphonium betyder välljud. Det gillar jag! För ungefär 29 år sedan spelade jag min första konsert med denna unika orkester.

Allt började förstås mycket tidigare, när jag var 7-8 år gammal då jag fick en kornett av min far. Den fångade inte omedelbart mitt intresse men har ju absolut haft en stor inverkan på hur mitt liv har blivit. Min första orkester var Frälsningsarméns Musikkår i Jönköping. Jag är otroligt tacksam för alla entusiasmerande och inspirerande ledare som hjälpte mig att spela mina första trevande och svajiga toner. Både min pappa och min farfar spelade Euphonium så till slut var det väl oundvikligt att också jag fastnade för instrumentet.

Jag har haft förmånen att spela på mitt Euphonium i många olika sammanhang. Big Fat Brass som spelade på Liseberg under många år är ett otroligt band. GöteborgsOperans orkester med Holst ”Planeterna” är en annan höjdare. Våroffer med Göteborgs Symfoniker och Neeme Järvi är också ett fantastiskt minne. Det finns många fler men de sparar jag till mina memoarer.

”Jag har världens bästa jobb – jag spelar Euphonium i Göteborg Wind Orchestra.”

 

Göteborg Wind Orchestra har som ni säkert känner till drabbats av minskade bidrag vilket har varit tufft och psykiskt påfrestande för oss musiker. Detta gjorde att jag 2012 sökte nytt jobb i Livgardets Dragonmusikkår i Stockholm där jag arbetade i drygt 3 år. Här stötte jag på ett helt nytt arbetsredskap, hästen! Ni som känner till hästar vet att djuren är stora och starka och har en ganska liten hjärna. Hästarna är dessutom rädda för plastpåsar, paraplyer och inte minst för den blå linjen som ritas upp på Stockholms gator varje år i samband med Stockholm Marathon. Ibland var det bara att glömma sitt musicerande och bara försöka sitta kvar… Det är dock en erfarenhet som jag absolut inte vill vara utan.

Nu är cirkeln sluten och jag är tillbaka i Göteborg Wind Orchestra så det är en otroligt stolt Euphoniumspelande 51-åring, som hälsar alla hjärtligt välkomna till Kronhuset för här spelar världens bästa och häftigaste orkester:

Göteborg Wind Orchestra!

/ Anders Lundin