MUSIKER I GÖTEBORG WIND ORCHESTRA

LARS ELIASSON

Lars Eliasson – slagverkare i Göteborg Wind Orchestra

Tänk vad tiden går fort när man trivs och har roligt! Det är nu 34 år sedan jag provspelade och fick jobbet som slagverkare i Göteborg Wind Orchestra. Då hette orkestern Spårvägens Musikkår och leddes av Sture Olsson som var pukist i Stora Teaterns orkester.

Och det är 16 år sen jag fick frågan att leda ett Musikkryss med GöteborgsMusiken. Att just krysset skulle bli en sådan succé hade jag ingen aning om. Men jösses vad det är roligt att få vara kryssvärd. Detta fick mig att ta upp ett tonårsintresse jag hade: Nämligen trolleri, till både förvåning och uppskattning. Det är fantastiskt roligt att kunna kombinera detta med mitt spelande. Så tack alla ni underbara kryssbesökare som vid 67 mer eller mindre fullsatta tillfällen sedan 2001 fyllt Rikssalen i Kronhuset med allsång, dåliga historier, skratt och härlig stämning.

Tänk om man hade vetat detta då man som 9-åring tillsammans med en kompis började spela låten ”köp varm korv” på blockflöjt på kommunala musikskolan.

Vi ville sen spela klarinett men se det fick vi inte. ”Dina läppar passar för trumpet” sa läraren och vips så stod man där med en trumpet i handen. Kompisen fick en tuba. Så var det bara.

Så jag tutade på och fick visa vad jag lärt mig på släktträffar. Hur det lät låter vi vara osagt… När jag blivit bättre startade Kortedala Skolors Blåsorkester. Jag minns hur nervös jag var då det för första gången var dags att spela inför publik. Jag hade nämligen solostämman i Under ekars djupa grönska och Ovan Regnbågen.

 

”Världens bästa jobb med världens bästa publik! Tack alla ni som kommer på våra konserter, vad vore vi utan er?”

 

Därefter blev jag medlem i ungdomsorkestern Göta Lejon. Det var en rolig tid då vi bland annat fick ut och resa på turnéer. Under tiden i Göta Lejon blev jag nyfiken på rytmer och trummor så jag bad en kompis att visa mig. Och på den vägen är det så att säga när musiken tog över mer och mer.

Jag började på gymnasieskolan Hvitfeldtskas musiklinje och då blev slagverk mitt huvudinstrument tack vare min lärare Bo Holmstrand, slagverkare i Göteborgs Symfoniker.

Efter musiklinjen blev det vidare studier på Musikhögskolan i Ingesund för Björn Liljekvist. Under studietiden blev jag också medlem i Hemvärnets Musikkår Göteborg (Göteborg Symphonic Band) då Birger Jarl var dirigent. En mycket lärorik period då jag fick inblick i blåsorkesterrepertoaren. Birger var en mentor som lärde mig vad trumspel i marschmusik innebar. Tack Birger!

Sen kom då en av dom bästa dagarna i mitt liv. Jag fick jobb i Spårvägens Musikkår som blev GöteborgsMusiken och till slut Göteborg Wind Orchestra. Allt jag fått vara med om under årens lopp i och både med- och motgång både genom att spela och med administrativa uppgifter har varit lärorikt.

Förutom Göteborg Wind Orchestra så har jag haft förmånen att under årens lopp även musicera med Göteborgs Symfoniker, GöteborgsOperan, Dalasinfoniettan, Svenska Kammarorkestern, Liseberg Marching Brass, Mölndalsrevyn m fl.

Jag är också anlitad som slagverksinstruktör för bland annat Hemvärnets Ungdomsmusikkurs, Göteborg Music Festival samt som lärare i kommunala musikskolan.

Avslutningsvis vill jag bara säga at jag är otroligt stolt att vara en del av Göteborg Wind Orchestra. Världens bästa jobb med världens bästa publik! Tack alla ni som kommer på våra konserter, vad vore vi utan er?

Vi jobbar 50 % men kämpar för att åter komma upp i 100 % tjänstgöringsgrad. Med andra ord – vi ger oss aldrig.

/ Lars Eliasson