MUSIKER I GÖTEBORG WIND ORCHESTRA

EVA STÖRHOLT

Eva Störholt är valthornist i Göteborg Wind Orchestra sedan 1986.

Hej kära publik!

Jag började min musikaliska bana med att spela fiol på den kommunala musikskolan i Fristad där jag växte upp. Jag gillade fiolen men en vacker dag kom den lokala ledaren för blåsorkestern och lade ett valthorn i mitt knä och sedan den dagen packades fiolen ned för gott. Valthornet och jag kom bra överens men jag kunde då inte ana att valthornet skulle komma att bli min försörjning i hela mitt liv och vara en anledning till att jag fått träffa så många fina människor genom musiken.

Jag kommer aldrig glömma året 1986 då jag var 20 år gammal och fick en anställning i Spårvägens Musikkår i Göteborg. På den tiden kombinerades tjänsten som musiker med att man också var spårvagnsförare eller busschaufför. Så jag utbildade mig till spårvagnsförare och tyckte att det var en bra kontrast till livet som orkestermusiker. Dessutom var det alltid roligt när man under ett pass med spårvagnen mötte en musikerkollega i trafiken – då blev det en del extra tutande och tjingsande vagnarna emellan!

”Jag kunde då inte ana att valthornet skulle komma att bli min försörjning i hela mitt liv och vara en anledning till att jag fått träffa så många fina människor genom musiken.”

 

På den tiden hade orkestern sin repetitionslokal vid bussgaraget i Majorna. Vi hade ingen egen konsertlokal utan vi hyrde in oss i olika lokaler som t ex universitetets aula, Stenhammarsalen och olika kyrkor. Då som nu gav orkestern ett stort antal konserter för skolbarn där vi uppsökande spelade för dom i aulan, matsalen eller gymnastiksalen. Efter en tid fick orkestern uppdraget från försvarsmakten att uppträda som Flygvapnets Musikkår vilket bland annat innebar ännu fler högvakter på Kungliga Slottet i Stockholm. Förutom högvakterna spelade vi även vid regementen och flottiljer vid t ex ceremonier och statsbesök. Vid dessa uppdrag gick jag i spetsen som stavförare, eller flottiljtrumslagare som är den korrekta benämningen. Det var en spännande och rolig tid!

Utöver musiken som i de allra flesta fall gör mig lycklig är annars lycka för mig att vara med min stora fina familj. Att åka skidor, besöka vår sommarstuga eller åka på en resa till värmen då och då är saker som alla i familjen uppskattar. Jag är också väldigt glad och nöjd över att vara en del av Göteborg Wind Orchestra. Jag känner mig priviligierad – bättre jobb kan man inte ha! Om jag ändå skulle få önska något så vore det att anställningsgraden skulle vara högre.

Avslutningsvis vill jag tacka för att du har hittat till vår hemsida och hälsar dig varmt välkommen till våra konserter med Göteborg Wind Orchestra!

/ Eva Störholt