Blåsmusikens dag 2022 – Hela Sverige blåser igen
21 maj kl 11.00-17.00
Bältespännarparken
Fri entré
Karin Klingenstierna, konferencier
Under Blåsmusikens dag arrangeras en musikalisk heldag på scenen i Bältespännarparken i Göteborg mellan kl. 11:00-17:00. Det blir blåsmusik med olika orkestrar, ensembler och solister. Kom och inspireras av musiken och spännande samtal från scenen. Dagens konferencier är Karin Klingenstierna.
På scen:
11.00 Betlehemskyrkans Musikkår
11.20 Ungdomsorkestern Göta Lejon
11.40 Kulturskolan Sydvästra Göteborg, Non-Stop Band and Forward Band
12:10 Blåsmusiken Vikingarna
12:45 Kulturskolan Partille & Lerum, PartilLerum Wind Band
13.25 GWO och klarinettsolist Magnus Holmander och sångsolist Karin Klingenstierna
14.10 Kulturskolan City, Lill- och MellanClöhs
14:55 Hemvärnets Musikkår Göteborg
15:40 Kulturskolans Blåsorkester Mölndal
16:15 GWO och klarinettsolist Magnus Holmander och sångsolist Karin Klingenstierna
17.00 Slut!
På scenen samtalar Karin Klingenstierna med:
12:00 Representant för blåsorkesterlägret på Känsö sommaren 2022
12:35 Gun-Marie Daun, styrelseordförande Göteborg Symfoniker
13.15 Paula Af Malmborg Ward, tonsättare, arrangör och musiker
14.00 Mia Samuelsson, konstnärlig ledare och producent Göteborg 400 år
14.35 Anders Köllerström, universitetslektor Högskolan för scen och musik
14.45 Anders Lundin, euphonist Göteborg Wind Orchestra och dirigent
15.30 Stefan Sporsén, musiker, tonsättare och kapellmästare
16:05 Kristian Jörgensen, VD Göteborg Wind Orchestra & Marjolein Vermeeren, flöjtist Göteborgs Symfoniker och dirigent
Fri entré. Varmt välkomna!
Blåsmusikens dag i Bältesspännarparken i Göteborg arrangeras av Göteborg Wind Orchestra och Hemvärnets Musikkår Göteborg med stöd av Försvarsmakten genom Göteborgs Garnison.
Pressmeddelande 2022-03-08
Den 21 maj 2022 är det Blåsmusikens dag. I år blåser Sverige både live och digitalt. En av årets frontfigurer är trombonisten Karin Hammar. Glädjande är även att tidigare undersökning och upprop påverkar framtida kulturstöd för blåsmusiken i Sverige.
– Blåsmusiken är så otroligt viktig, både som kulturbärare, men också som ren och skär glädje för så många, både utövare och lyssnare! Oavsett vilken genre man spelar och oavsett om man har det som yrke eller är amatör, så berikar det livet för så många människor, även över generationer! Min mamma, som är 83, har nyligen tagit upp sitt klarinettspel igen. Det finns inget bäst före-datum för blåsmusik, säger trombonisten Karin Hammar.
På bilden: Karin Hammar, Foto: Nikkola Stankovic
Undersökning och upprop påverkar framtida kulturstöd
Tidigare undersökning av blåsmusikersituationen i Sverige samt branschens upprop för att rädda blåsmusiken börjar nu ge resultat. I Regeringens regleringsbrev till Statens Kulturråd för budgetåret 2022 står följande: Statens kulturråd ska verka för att stimulera återväxten av blåsmusiker och för att stärka blåsmusiken som konstart.
Blåsmusikens dag
På Blåsmusikens dag den 21 maj fylls torg, gator, scener, kyrkor, föreningslokaler, konserthus och digitala kanaler med blåsmusik. Det är dagen då Sveriges samlade blåsarkraft mobiliserar och visar styrkan i blåsmusiken och vilken viktig roll den fyller för Sveriges nutida och framtida musikliv.
Blåsmusikens dag har skapats på nationell nivå för att synliggöra, ena och utveckla ett rikare blåsmusikliv. Den riktar sig till alla som spelar blåsinstrument; barn, vuxna, amatörer, professionella musiker och pedagoger.
Här hittar du samlad information om dagen
På www.blasmusikensdag.com, på Facebooksidan Blåsmusikens dag samt på Instagram #blåsmusikensdag2022 samlas information om dagen med alla olika evenemang och länkar till var man kan ta del av dem. Information om aktiviteterna i Göteborg kommer även att finnas på www.gwo.se
För mer information:
Anna Svensdotter Dimle, Presskontakt GWO,
+46 707 60 55 57
Kristian Jörgensen, VD GWO, +46 706 56 08 57
Om Karin Hammar
Den svenska jazztrombonisten Karin Hammar är ett lysande exempel på hur viktig hela utbildningskedjan är för att bli professionell blåsmusiker; hon har gått kommunala musikskolan i Boden, Framnäs Folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Karin Hammar har arbetat med de flesta professionella storband i Sverige och har spelat och turnerat med ett flertal internationella band och orkestrar. Hon verkar som solist i både mindre och större ensembler internationellt. Karin Hammar har gjort en mängd skivinspelningar och hennes senaste inspelning, ”Strings attached”, släpptes 2020 med hennes egna kompositioner och arrangemang.
Hon har lett band i sitt eget namn i över 20 år och hennes senaste projekt är hennes kvartett, Karin Hammar Fab 4. Hon har även mottagit en mängd prestigefyllda jazzpriser.